Ar-Ge, inovasyon ve markaya yönelik destekler artacak…
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu liderliğindeki 62. Hükümetin programında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görev alanına giren başlıklar dikkat çekiyor.
PROGRAMDA, 2013 yılında 152 milyar dolara ulaşan ihracat rakamı hatırlatılırken, Yeni Türkiye’de ihracatın yapısının bilgiye dayalı olarak dönüştürüleceği ve yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4’lerde olan payının yüzde 15’e çıkarılmasının hedeflendiği vurgulanıyor.
İhracatta Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya dayalı ürünlerinin payının artırılmasına yönelik çalışma ve desteklerin artarak devam edeceği ifade edilen programda, yeni dönemde, sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırılmasını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verileceği ve bu yatırımların kamu desteklerinden öncelikli olarak yararlanmasının sağlanacağına da işaret ediliyor.
Girişimcilik vurgusu…
Girişimcilik başlığı 62. Hükümet programının ana kısımların birisi olarak göze çarpıyor.
Yeni Türkiye’nin ekonomi anlayışının temellerinden olan Girişimcilik bölümünde sanayide yatırım, üretim ve ihracatta kaydedilen yüksek artışlara dikkat çekildi.
Sanayicilere sağlanan vergisel, ayni ve nakdi destekler ile azaltılan bürokrasinin önemine değinildi.
Sanayi Stratejisi’ne geniş yer verilen programda, Türkiye’nin 2023 yılında Avrasya’nın üretim üssü olması hedefi konuldu. Bunun için orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki payını artırarak imalat sanayiinde dönüşüm gerçekleştirileceği anlatıldı.
Bu dönüşümle, girişimcilik gücü yüksek, finansal piyasalara kolay erişebilen, yenilikçi, rekabetçi, yüksek katma değer ve istihdam yaratabilen, ortak çalışma kültürünü benimsemiş işletmelerden oluşmuş bir sanayi yapısı hedeflendi.
- hükümet, uluslararası girişimcilerin Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” olarak görmesine büyük önem veriyor.
Bilişim Vadisi’ne özel önem
- hükümetin programında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı ilgilendiren kısımlardan birisi de Bilişim Vadisi ile alakalı…
Programda, bilişim sektöründe Türkiye’yi Ar-Ge ve inovasyon üssü haline getirecek, 3 milyon metrekare alan üzerine Kocaeli’de kurulan Bilişim Vadisi’nde alt yapı ve üst yapı projelerinin devam ettiği, 2015 yılında Ar-Ge firmalarına yer tahsisine başlanacağı belirtildi.
KOBİ’lere yatırıma devam
- hükümet, ekonomideki dinamizmin kaynağı olan esnaf, sanatkar ve KOBİ’lere desteğe devam edecek.
KOBİ’lerin kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi; vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerinin azaltılması, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerini desteklenmesi hükümet programına giren detaylardan…
AR-GE olmazsa olmazlardan
Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payı 2002 yılında yüzde 0,53 iken, 2012 yılında yüzde 0,92’ye yükseldi. 2002 yılında 1,8 milyar TL olan Ar-Ge harcaması miktarı 2012 yılında 13 milyar TL düzeyine çıktı. Nominal olarak yaklaşık 7 kat artan ivme ile Türkiye OECD ülkeleri arasında Ar-Ge harcamaları en hızlı artan ülkelerden biri oldu.
Yeni Türkiye, Ar-Ge harcamalarını daha da artan bir hızla yükseltmeyi hedefliyor. Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2023 yılında yüzde 3 olacak.
- Hükümet, özel sektörün Ar-Ge kapasitesinin artmasına özel önem veriyor. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının sadece yüzde 28,7’si özel sektör tarafından gerçekleştirilirken, 2012 yılı itibarıyla bu oran yüzde 45,1 oldu. Ahmet Davutoğlu hükümeti, 2023 yılında bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı yani Ar-Ge harcamalarının üçte ikisinin özel sektör tarafından yapılmasını hedefliyor.
Üniversite-Sanayi işbirliği
AK Parti hükümetleri bugüne kadar 20 üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi’ni destekledi. Yeni Türkiye, önümüzdeki dönemde bu sayıyı daha da artıracak.
Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, üniversitelerin ve firmaların Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmelerini sağlamak üzere kurulan 40 ayrı ilde sayıları 59’a varan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde 28 bin506 Ar-Ge personeli istihdam edildi.
Ar-Ge merkezlerini yaygınlaştırmak amacıyla en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısı 30’a indirildi Bu değişiklikle, Ar-Ge merkezi sayısının artırılması hedefleniyor. Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmek, kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak için Kamu-Üniversi te-Sanayi İşbirliği Strateji Belgesi 62. Hükümet döneminde yürürlüğe konulacak.
Kamu alımlarının yeniliği, yerlileştirmeyi, teknoloji transferini ve yenilikçi girişimciliği teşvik edecek şekilde düzenlenmesi amacıyla “Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı”nı hayata geçirilecek.
Temel bilimlerin cazip hale getirilmesi için TÜBİTAK tarafından öğrenci başına 2.000 TL’ye kadar Teşvik Bursu uygulaması devam ederken, tersine beyin göçü kapsamındaki destek programları bütün hızıyla sürecek.
Tüm topluma bilimin sevdirilmesi amacıyla kurgulanmış olan Bilim Merkezlerinin ilk ikisi Konya ve Bursa’da açıldı. 2015 yılında Kocaeli ve Kayseri Bilim Merkezleri açılacak. 2023 yılına kadar 81 ilde Bilim Merkezi kurulması hedefleniyor.