AYSAD’ın katkılarıyla gerçekleşen seminere bölgede bulunan 3’ü büyükşehir 12’si il ve çok sayıda ilçe belediyesi temsilcileri ile birlikte toplam 200 kişilik bir katılım sağlandı.
TÜRKİYE Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’deki 7 bölgede gerçekleştirdiği Asansör Mevzuatı Uygulamalarına İlişkin Kamu Otoritelerinin Farkındalığının Arttırılması Seminerlerinin 5’incisi Doğu Anadolu Bölgesi için 5 Kasım 2014 tarihinde Malatya’da yapıldı.
Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Bölgede bulunan 3’ü Büyükşehir toplam 12 İl ve çok sayıda ilçe belediyesi temsilcileri, Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürleri, Muayene Kuruluşları, Üniversite temsilcileri ve Asansör firmalarından toplam 200 kişinin katıldığı toplantıya; Bilim- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, ASFED Başkanı Yusuf Atik, Malatya İl Sanayi Müdürü Akif Gülaçtı, AYSAD Başkanı Sefa Targıt ve AYSAD’ın Malatya’da faaliyet gösteren üyesi Sn. Hasan Dündar’ın açılış konuşmalarıyla başlandı. Konuşmacılar özetle şunları söylediler:
Malatya il Sanayi Müdürü
Akif Gülaçtı:
“Günümüzde gelişen inşaat sektörüyle beraber artan dikey yapılaşma ihtiyacı neticesinde asansörler hayatımızın vazgeçilmez unsurları arasına girmiştir. Asansörler, proje aşamasından imalatına, montajından periyodik kontrolüne denetim ve kontrol altında tutulması gereken dikey taşıma araçlarıdır. Dolayısıyla insan sağlığı ve can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. Olası kötü durumların yaşanmaması için yapı denetim firmalarından, montaj firmasına, ruhsat makamlarından bakım firmalarına, A tipi muayene kuruluşlarından bina yöneticilerine kadar tüm tarafların mevzuatlar doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir.”
AYSAD Malatya Temsilcisi
Hasan Dündar:
“Asansör aslında dünyanın en güvenli tesisatı ve makinasıdır. Fakat gerekli önlemleri alınmadığı takdirde oluşabilecek kazalarda sakatlıklar ya da dahası ölümler ortaya çıkabilmektedir. Bugün buraya katılım sağlayan herkese ihmali neticesinde ciddi sonuçlar doğuracak asansör sistemlerinin gerek mevzuat ve gerekse uygulama alanlarındaki konuları masaya yatırmak üzere geldikleri için ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
ASFED Yönetim Kurulu Başkanı
Yusuf Atik:
“Asansörler konusunda farkındalığın artması sektörümüz adına bir kazançtır. Sektör olarak bize düşen görev doğru montajlı ve güvenli asansörleri piyasaya arz etmektir.”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası
Meclis Başkanı Sami Payza:
“Dikey ulaşımı sağlayan asansörlerin kalitesiz ve güvensiz olması kabül edilemez. Buna ne bakanlığımız, ne belediyelerimiz ne de asansörcülermizin müsaade etmemesi gerekiyor. Bizlerin dışında eşimiz, çocuklarımız ve yaşlılarımız da asansörleri sabah-akşam kullanıyorlar. İnsan hayatının değeri para ile ölçülemez. Maalesef asansörlerin önemini ancak büyük felaketler yaşadığımız zaman öğreniyoruz. Asansörcü arkadaşlarımızıdna ricam, lütfen biraraya gelin ve insan hayatını tehlikeye atmayan kaliteli, emniyetli asansörler tesis edin.”
Malatya Büyükşehir Belediye
Başkanı Ahmet Çakır:
“Çok önemli bir toplantıdayız. Toplantıyı daha da önemli kılan son dönemlerde yaşanan iş kazaları. Bizler de yerel yönetimler olarak üstümüze düşen tedbirleri almaya başladık. Genel olarak baktığımızda Malatya’daki asansör kazası oranı Türkiye ortalamasının çok daha altındadır. Tabi ki amaç kaza oranlarını sıfıra çekmektir. Bu tür seminer ve toplantılar da bu amaca hizmet etmektedir. İnşaat sektörü ülkemizde belki de dünya ortalamasının çok daha üzerinde bir gelişme göstermektedir. Nüfus yoğunluğunun kentlerde artması, dikey yapılaşmanın çoğalması ve bu yöndeki gelişmelerle birlikte asansör de inşaat sektörünün en önemli ayağı konumundadır. Asansör sistemleri teknolojisi sürekli yenilenen ve gelişen sistemlerdir. Bu noktadan hareketle yapılacak çalışmalarla Malatya’mızda Türkiye genelinin çok üzerinde bir asansör montaj, bakım ve kontrol hizmetlerinin verilmesini arzu ediyoruz.”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji
Bakanlığı Müsteşarı
Ramazan Yıldırım:
“Bugün Bakanlığımız önemli bir seminere Malatya’da evsahipliği yapmaktadır. Yaklaşımımız, daha önceki konuşmacılarımızın da ifade ettiği üzere kazalar olmadan, ölümler olmadan tedbirler almak ve adeta bir koruyucu hekim mantığıyla önlemlere dikkat çekmektir. Günümüzde bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde kaliteli ürüne dönüştüren toplumlar müreffeh ve güçlü ülkeler haline gelebilmektedirler. Gelişmiş toplumlarda ilerlemenin lokomotifi olan her zaman için sanayi olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bu çerçevede Bakanlık olarak temel amacımız ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomi arasında yer alması vizyonu ve 500 milyar USD ihracat hedefi doğrultusunda Türk sanayisinin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırarak dünya ihracatından daha fazla pay alabilen ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojiye dayalı ürünlerin üretildiği, istihdam sorununu çözmüş, nitelikli işgücüne sahip, ürün ve hizmet kalitesini geliştirmiş, aynı zamanda topluma ve çevreye duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır.
Bakanlığımız koordinasyonunda hazırlanan Türkiye’nin yeni sanayi stratejisi dünyadaki AB ülkeleri ve Türkiye’deki gelişmelerin analizine dayanan katılımcı bir yaklaşım sunmaktadır. Türkiye için uygulanacak stratejinin uzun dönemli vizyonu orta ve yüksek teknolojik ürünlerde Avrasya’nın üssü olmak şeklinde belirlenmiştir. Türk asansör sektörü, yerine getirdiği işlev, geniş halk kitlelerinin asansörü en yakın dikey iletim aracı olarak tercih etmesi nedeniyle ülke sanayisi ve ekonomisi açısından önemli bir faaliyet alanıdır. Bu nedenle Türk asansör sektörünün startejik bir öneme sahip olduğu taraflı ve tarafsız bütün kesimlerce kabül edilmelidir. Ayrıca asansör sektörü bölgesel istihdama da önemli katkıları olan bir sektördür.”
Seminer bölümünde, Sanayi Genel Müdürlüğü Asansör Şubesinden Mühendis Menderes Büyüklü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Gamze Feyzioğlu ve sektör adına da AYSAD Başkanı Sefa Targıt sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler.
Sunumların ardından düzenlenen ve Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörler Daire Başkanı Zühtü Bakır’ın Başkanlık ettiği interaktif panel bölümünde, Sefa Targıt, Hasan Dündar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Malatya Ürün Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz Malatya Büyükşehir Belediyesi Asansör Kontrol Merkezi Temsilcisi Engin Pepeler açıklamalar yaptılar ve sorulara yanıt verdiler.
Seminerden sonra Malatya’da faaliyet gösteren İDA Asansör tarafından tüm seminer katılımcılarına bir akşam yemeği verildi.