Geleceğin mesleği deyince toplumda yer edinmiş meslek Mekatronik Mühendisliği’dir. Özelikle son yılarda dijitalleşmeyle birlikte adından epeyi söz edilen bu mesleğin tarihsel gelişimine ve ülkemizdeki değerinden söz etmek istiyorum.
1973, petrol krizinin yaşandığı yıllar. Ekonomik krizin Nirvana yaptığı seneler… Tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi kapital sistem maliyetlerini düşürmek için aklına gelen ilk şey -artı değer- çalışan emeğidir. İşte petrol krizinin yaşandığı, ekonomik buhranın olduğu bu dönemde iki kişinin yaptığı iş disiplinini (Mekanik ve Elektronik) tek bir iş kolunda toplayıp, Mekatronik tekniker ve mühendisliği türetilmiştir.
Son yılarda bilgisayar bilimin de dâhil olduğu bu bölüm aslında Endüstri 4.0 yani geleceğin mesleği ve kurtarıcısı durumundadır.
Gelelim ülkemizdeki duruma; maalesef toplumda tüm mühendisliklerin değeri imza yetkisi ölçüsünde değerlidir. Toplumdaki mesleki kanaat bu ölçüde belirlenerek öğrencilerimizin meslek tercihlerine yön verilmektedir. Velinin ilk sorusu “imza yetkisi var mı?” olunca akan sular durur ve siz ne kadar geleceğin mesleği desensizde veli, çocuğunun geçimini sağlamasını düşünür. Tabi bir veli için son derece insani ve anlaşılabilir bir tutumdur. Fakat devletin bu bakışla bakması son derece kısır sonuçlar doğurmasına neden oluyor.
Bu sonuçları Ülke lehine çevirmek ve mekatronik mühendisliğinin hak ettiği yere gelmesi, geleceğin mesleği olması yönünde ilerlemesi için 26 Eylül’de MMO İstanbul şubesinde geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıya beni de davet ettikleri için oda yönetimine teşekkür ederim.
Toplantıda özelikle şube sekreteri İbrahim Tataroğlu’nun sorunları tek tek tek tespit ederek Mekatronik mühendislerinin haklı mücadelesini desteklediğini bildirmesi ve bu konuda şube olarak tüm imkânları seferber edeceklerini vurgulaması MMO üzerindeki haksız eleştirileri ortadan kaldırıldı.
Özetle toplantıda genel olarak Mekatronik mühendislerinin genel sorunları ve önemli sorunlarından olan imza yetkileri ve eğitim alanları üzerinde konuşularak Meslek Dalı Komisyonunun kurulmasına karar verildi.
***
Gazetemizin sektörel bir bakışı olduğu için Mekatronik Mühendislerinin asansör sistemlerindeki söz hakkından bahsetmek istiyorum.
Mevzuat temelinde asansör avan ve uygulama proje hazırlama hakları ilgili genelge ve yönetmelik düzenlemesiyle maalesef ellerinden alındı. Mektaronik Mühendisleri sahada denetim faaliyetleriyle ilgili yetkileri bulunmasına rağmen tezat bir şekilde proje hazırlama yetkileri bulunmamakta. Üstelik odadan bu konuda görüş isteyen ve odanın olumlu görüş vermesine rağmen bakanlığın hala bir adım atmaması ’da daha önce yetki alan birçok Mekatronik mühendisin mağdur olmasına sebep olmaktadır.
Temennimiz bakanlığın bu soruna biran önce eğilip mağduriyetlerin ortadan kaldırmasını sağlaması yönündedir.
Yeni yazılarda Proaktif bir bakışla buluşabilmek temennileriyle, sağlıklı ve huzurlu kalın.